Tuesday 29 June 2010

balat&çocuklar//kamusal sanat



3-30 Haziran
Kantemir Kültür Merkezi Civarı / Balat

OYUNCAK HİKAYELERİ

Onlar sokak sanatçıları. Onlar Balat’ın yaratıcı mensupları. Onların her şeyi oyuncağa dönüştürebilme yetileri var!

Bu çizgi-dışı ve karşı- oyuncakları belirlemek sokağın ve çocukların kendi güçleri, dinamikleri ve yaratıcılığı olduğunu kanıtlıyor. Bu yetileri açığa çıkarmakve hem çocuklarla hem de herkesle paylaşmak, bize cevabın hala sokaklarda yattığını hatırlatmalı.

berna küçük, mehtap çağlar, vahide göktaş, mutlu ceren cangöz

STREETEACHING

Balatta gezerken duvarlara yazılmış ingilizce kelimeleri görünce aklımıza oyun içinde ders, açıkhavada eğitim, sınırlarla çevrili olmamak geldi. Açıkhava-açıkzihin gibi... Bunun için sokaklara asabileceğimiz, yerlere yapıştırabileceğimiz kağıtlar hazırladık. Kağıtlarda basit ingilizce bilgileri var. Neden ingilizce peki? Onun da ilhamını bize çocuklar verdi; elimizde fotoğraf makinamızla bizi gören çocuklar etrafımızda “Hello! Photo? Photo?” diyerek döndüler. Çocuklara ufak ipuçları vererek onları bir daire çizecek şeklinde kağıtları yerleştirdik ve streetteaching projesinin ilk adımını biz attık. Umarız çocuklar bundan hoşlanırlarve kendi yazdıkları kağıtları etrafa asarak bu oyuna devam ederler.

tuğba, melissa, kader


YERDEN YÜKSEK

Bir çocuk duvara Veysel Gamze’yi seviyor yazdığında, bunu gören yaşlı bir teyze, Gamze de seni seviyor mu?’ deyip güler. Askere gitmeden önce grupça duvarlara tarih atılır, futbol maçının yeri değiştiğinde, bunun haberi duvara bırakılabilir. Dükkan sahipleri kimseye gücenmeden kapıları tekrar boyattığında, diğerleri de eserlerinin silindiğine gücenmez Grafiti başka bir yerdedir, üstüne düşünülmez. Burası Balat’tır, Duvar izleri ve çamaşır iplerinin ülkesi.
Ben sadece duvara ektiğim kadrajları tutup, yerden yükseğe, çamaşır iplerine kaldırıyorum. Onlar da, güneşin altında salınan donlar kadar ait. Balat’tan.

ömer amca


TOY STORIES FROM BALAT

They are artists of streets. They are creative members of Balat. They have ability to transform everything into toys.

Defining these informal and contra-toys with their artists indicate that streets and children have own power, dynamics and creativity. Sharing, and revealing these abilities both children and the public should remind us that answer still lies on streets.

No comments:

Post a Comment